Nav weergave zoeken

Navigatie

Zoeken

VEH sluist leden mogelijk naar slechtst denkbare energie-leverancier

25 januari 2012 - Vereniging Eigen Huis heeft, net als vorig jaar, een collectieve aankoop van energie opgezet. U kunt uzelf aanmelden, ook als u geen lid bent, en dan gaat de organisatie een soort veiling organiseren. Het energiebedrijf dat de goedkoopste stroom biedt wordt dan uitverkoren. Natuurlijk, op zich een goed idee. Samen bent u een machtsfactor van betekenis en de bedrijven zullen alles uit de kast halen om die lekkere hap van VEH binnen te halen. Het probleem is echter dat u mogelijk bij een energieleverancier terecht komt waar u niet terecht wil komen.

 

Vuil
Eind vorig jaar kwamen al die gebundelde klanten (zo'n 70.000) namelijk bij de Nederlandse Energiemaatschappij (NL Energie) terecht. Dat bedrijf staat nu niet echt goed bekend. Het heeft een verleden van invallen en boetes opgelegd door de Consumtenautoriteit en Opta, misleiding en gelieg in reclames, onduidelijke boekhoudmethoden, liegende en gewetenloze colporteurs die langs de deur gaan, belabberde klantenservice en slinkse verkoopmethoden. (Over al die feiten zijn stukjes geschreven op deze site.) Wil u van zo'n bedrijf klant worden? Het is ook niet waarschijnlijk dat de Nederlandse energiemaatschappij ineens een voorbeeldig energiebedrijf is geworden. Daarvoor is het waarschijnlijk teveel doordrenkt met een goedkoop soort winstbejag waar alles en iedereen voor moet wijken en dat zal er nooit meer uitgaan.

Na een tijdje
Mogelijk dat in het begin alles goed gaat, maar dat de klachten zich na een tijdje gaan opstapelen, als mensen voor het eerst jaarnota's krijgen, willen overstappen, gaan verhuizen, etc. Het bedrijf zal in eerste instantie zijn best doen om de klachten te verhelpen aangezien het ook wel weet dat deze mensen via de VEH zijn binnen geloodst. Dit zijn mensen die over het algemeen wat kritischer zijn dan de rest en ze zullen het telefoonnummer van de VEH snel weten te vinden als er iets niet deugt. Maar vraag is of de Nederlandse Energiemaatschappij simpelweg wel bij machte is om die klanten goed te helpen, gezien het trackrecord van de afgelopen jaren. Heeft het daar de mensen, de kennis, de informatietechnologie en de juiste instelling wel voor? Een groot deel van de klanten zit ook nog voor drie jaar vast aan het bedrijf.

Uitspreken
Het was wenselijker geweest als de VEH niet alleen naar prijs kijkt maar ook naar kwaliteit. Ze zou eerst een lijst moeten opstellen van bedrijven die deugen; alleen die zouden mogen meedoen met de veiling. De organisatie zou niet moeten meewerken aan de groei en bloei van bedrijven die het niet zo nauw nemen met de normen van goed fatsoen. Of kan het dubieuze Gazprom straks ook meedoen met de veiling? Als klanten tegenwoordig iets belangrijk vinden dan is het een goede klantenservice en niet teveel gedoe. Van een consumentenorganisatie als VEH mag je verwachten dat deze zich krachtig uitspreekt tegen alles waaraan de Nederlandse Energiemaatschappij zich schuldig heeft gemaakt in de afgelopen jaren. Dan ligt het niet voor de hand om bij de eerste en beste gelegenheid tienduizenden klanten in de armen van deze organisatie te drijven.

Geen schim
Daarnaast is het de vraag of de VEH, net als de Consumentenbond (die ook een dergelijke veiling organiseert), nog wel objectief en kritisch over de energiebedrijven kan schrijven. Hoe kunnen de organisaties kritisch schrijven over de Nederlandse energiemaatschappij als ze daar net tienduizenden eigen leden onder hebben gebracht? Het beeld raakt noodzakelijkerwijs vertroebeld. Ook richting andere energiebedrijven zullen ze wat inschikkelijker zijn, want die moeten de komende jaren wel mee blijven doen met de veilingen, die ook als marketinginstrument voor de eigen organisatie worden ingezet (zie alle spotjes op TV). Daarnaast stikt het tegenwoordig van de advertenties van energiebedrijven in het blad. Kortom: de naïviteit van de VEH kent geen grenzen: de organisatie is geen schim meer van wat het ooit geweest is: teveel onderdeel geworden van de gezellig voortkabbelende Nederlandse poldercultuur.

Copyright © Energieenwater.net

Aanvullende gegevens